Какво представлява класацията на хотелите със звезди и кой извършва класирането?

Класацията със звезди е система за оценяване и класификация на хотелите, като места за настаняване, въз основа на предлаганите удобства, услуги и качество на обслужване. Тази класация се извършва от специализирани организации или институции, които установяват определени стандарти и критерии, които хотелите трябва да покриват, за да получат определен брой звезди. Такива са:

Forbes Travel Guide – Престижна международна организация, която предоставя оценки и класация на хотели, ресторанти и СПА центрове по целия свят.

Michelin Guide – Предоставя класификация на ресторанти и хотели със звезди на базата на кулинарното представяне и удобствата.

Hotelstars Union – Европейска асоциация, в която участват няколко държави-членки, които предоставят единна система за класифициране на хотелите със звезди в Европа.

Leading Hotels of the World – Предоставя изключително престижна международна класация на най-добрите хотели и курорти в света, които се подбират на база на строги критерии за качество и уникалност.

American Automobile Association за САЩ, Канада и Карибите.

В България класификацията на хотелите с пет звезди се извършва от Министерството на туризма и Българска туристическа камара. Те са отговорни за установяване на стандартите и критериите за класификацията на хотелите, включително и за най-високия клас – хотелите с пет звезди. Тези институции определят изискванията за удобства, обслужване, състояние на сградата и други критерии, които хотелите трябва да изпълняват, за да получат тази класификация. Получаването на пет звезди е индикация за висококачествени и луксозни услуги в съответния хотел.

Звездната класация предоставя на потенциалните гости на хотелите по света ясно представа за услугите и нивото на комфорт и удобства, които могат да очакват при престоя си в тях. Тя е полезен инструмент при избора на подходящо място за настаняване, предизвиква доверие и гарантира сигурност и предвидими очаквания за ваканционно или бизнес пътуване.

Основни критерии на класификацията на хотелите с пет звезди

Тези хотели предоставят на своите гости най-високия стандарт на комфорт, лукс, стил, класа, удобства и обслужване, нещо което се характеризира като петзвездно изживяване.

Критериите за получаване на 5 звезди за хотели могат да се различават в зависимост от оценяващата организация.

Най-общо те включват:

 1. Качество на услугите и удобствата:
 • Стаите трябва да са просторни и луксозно обзаведени с висококачествени мебели и допълнителните удобства, като минибар, сешоар, сейф и др.
 • Баните също трябва да предоставят лукс и удобства, както и висококачествени козметични продукти.
 • Петзвездните хотели се отличават с изключително качество на персонално ангажирано обслужване и грижа за гостите с гаранция, че техните нужди и изисквания ще бъдат изпълнени и максимално задоволени.

Консиерж услугите създават имено това отношение с предоставянето на съдействие, информация и резервации за местни атракции, ресторанти, транспорт и други услуги. Други често предлагани услуги са room service, пране на дрехи, химическо чистене и др.

 • Ниво на хигиена. Изисква се безупречна чистота в стаите, общите пространства и спа и уелнес центровете.
 • Пет звездните хотели разполагат с изискани ресторанти, където се сервират висококачествени ястия, уникални кулинарни шедьоври и богат асортимент от вина, алкохолни и безалкохолни напитки.
 1. Възможности за развлечения и релакс.

СПА, уелнес или фитнес центровете към хотелите предлагат разнообразие от процедури за релаксация и поддържане на здравето. Басейни, сауни, джакузита, игрища и други зони за развлечения и спорт, са важни за забавлението на гостите и са част от петзвездното обслужване и изискванията за него.

 1. Бизнес удобства.

За бизнес пътуващите, хотелите предлагат технологично оборудвани конферентни зали и бизнес центрове за провеждане на срещи и събития.

Оценяващите организации често използват по-подробни критерии за оценка на всяка от тези области, за да определят дали хотелът отговаря на стандартите за 5 звезди. Например:

 • Наличие на системи за управление на качеството на предлаганите услуги, които са допълнителен гарант за висок стандарт на обслужване.
 • Локацията също е предимство, осигуряващо лесен достъп до туристически и бизнес обекти с отлични транспортни връзки.
 • Обстановката в хотела трябва да осигурява не само естетика и комфорт, но и да съблюдава изискванията за безопасен престой на гостите.
 • Хотелът трябва да предлага уникална атмосфера, с която да се отличава, за да носи неповторимо излъчване, което разбира се, е и основно конкурентно предимство за бизнеса. Тематични стаи, нестандартни архитектурни решения или уникални услуги, са все отличителни белези за отлично планиран бизнес модел и условие за клиентска удовлетвореност.

Какви са критериите за получаване на 5 звезди за бизнес хотели?

Критериите за получаване на 5 звезди за бизнес хотели Пловдив също могат да варират в зависимост от оценяващата организация, като тук приоритетът е поставен върху бизнес потребностите и предлагането на специални бизнес пакети и оферти, които включват преференциални цени, безплатни удобства и други предимства за бизнес пътуващите. Идеалната локация на бизнес хотелите е в близост до главните бизнес центрове, офиси и корпоративни сгради, за удобство на гостите, които са на делово пътуване. Лесният достъп до градските транспортни връзки, летища и важни транспортни маршрути е също от значение.

 • Стаите трябва да са обзаведени с модерни, качествени и функционални мебели, които предлагат необходимия комфорт на гостите, включително технологично оборудвано работно пространство за нормален работен процес.
 • Хотелът трябва да предлага възможности и условия за организиране на събития и модерни конферентни зали, снабдени с висококачествена аудиовизуална техника. Наличието на собствен бизнес център би било добро предимство.
 • Разбира се, бизнес хотелът трябва да разполага с ресторанти, предлагащи висок клас кулинария, които могат да задоволят вкусовете на бизнес гостите, както и заведения, за неформални бизнес срещи или почивка след работния ден.
 • Бизнес хотелите обикновено разполагат със зони за релакс и поддържане на добра физическа форма.
 • Персоналът трябва да бъде добре обучен и професионално подготвен да отговори на нуждите на бизнес пътуващите и да им предложи високо ниво на обслужване.
 • Предоставянето на консиерж услуги, като помощ при резервации за ресторанти, транспорт или организиране на развлекателни събития е важно и за бизнес хотелите.
 • Мерките за охрана и сигурност в тези хотели са приоритетно завишени.

Получаването на 5 звезди за бизнес хотел изисква покриване на високи стандарти, както по отношение на оборудването и удобствата, така и по отношение на обслужването и допълнителните услуги.

Какви са критериите за получаване на 5 звезди за спа хотели?

За получаване на 5 звезди за спа хотели приоритетно се набляга на обслужване, спа и уелнес удобства и качество на спа процедурите, насочени към отдих и здравословен начин на живот.

Ето основните критерии, които обикновено се оценяват:

 • Предоставянето на разнообразие от спа и уелнес процедури, включващи различни видове масажи, естетични и козметични терапии, ароматерапия, хидротерапия, сауни, парни бани, солни стаи и много други.
 • Предоставянето на персонализирани спа пакети и програми, които отговарят на нуждите и желанията на гостите, е важен аспект и показател за нивото на обслужване.
 • Използването на висококачествени козметични продукти, с натурален произход, предполага високи стандарти за безопасност и ефективност на процедурите.
 • Обслужващият персонал трябва да бъде професионално обучен и квалифициран, с умения за предоставяне на персонализирани и високоефективни терапии. Персоналното отношение и внимание са ключови за едно петзвездно обслужване в спа хотелите.
 • Допълнителни удобства като фитнес център, басейни, хидромасажни вани, солни стаи и релакс зони допълват удовлетворяващия престой на гостите.
 • Стаите в спа хотел Пловдив трябва да са просторни, луксозно обзаведени, предоставящи удобства и условия за почивка.
 • Създаването на спокойна и релаксираща атмосфера в спа центъра, допълва и завършва пълноценното изживяване и осигурява емоционален и физически комфорт. Интериорът трябва да създаде усещане за спокойствие и хармония, като за това допринася използването на естествени материали, неутрални цветове и изискани аромати.
 • Получаването на сертификати от престижни организации в областта на уелнес туризма, както и награди и отличия за качество на услугите са въпрос на престиж. Високият рейтинг и положителни отзиви, също са критерии за нивото на услугите и клиентската удовлетвореност.
 • Все повече се адмирира отношението към опазването на околната среда и екологичната отговорност в спа и уелнес индустрията. Спазване на екологични стандарти и успешното прилагане на щадящи природата практики и устойчиво управление на ресурсите, за намаляване на негативният екологичен отпечатък на спа хотелите все по-често присъства в критериите за оценка.
 • Интересът към интегрирани програми, свързани със здравословния начин на живот, води до предлагане на допълнителни услуги с подобна насоченост. Предоставянето на здравни съвети и професионално наставничество от квалифицирани експерти в областта на здравето, наред с курсове за здравословно хранене и личностно развитие, са също предпочитани възможности за предлагане на услуга.

Получаването на 5 звезди за спа хотел изисква не само високи стандарти по отношение на удобства и услуги, но и специално внимание към детайлите, атмосферата и персонална грижа за клиентите и гостите на този тип хотели.

Всъщност изразът „Петзвездно обслужване“ е станал нарицателен и е синоним на най-високо качество и изключителен професионализъм в сферата на услугите.